Manj je več

Kako zelo obrabljena fraza. A tudi za to obstaja obdobje, ko drži. Ne le obdobje.

Sem poslušal ga. Nino Zidar Klemenčič. O pravu, pravilih, etiki. In reči moram, da mi je všeč. Strinjam se z njo v več stvareh. O tem, zakaj so lahko politiki v Sloveniji upešni dasiravno nimajo integritete. Tudi gospodarstveniki. Ker jim ni potrebno skrbeti za obsojanje v primerih koruptivnih dejanj, poslovno spornih. Kajti lahko bi izgubili ugled, a ga ne. Ker jih nihče ne obsoja. Še vedno te iste vabimo na pogovorne oddaje, sobivajo z nami. Jih ne izločimo. Pa bi morali.

Reguliramo praktično vse. To je Slovencem pisano na kožo. V bistvu pravo, zakoni niso minimum temveč maksimum. To pomeni, kar ni prepovedano je tako in tako dovoljeno četudi je moralno ali etično sporno. V bistvu se za zakonodajo skrivamo, da ni potrebno vklopiti razum, etičnost ampak se znova in znova izgovarjamo na zakonodajo.

V več državah so v manjših skupnostih izvedli poskuse, ko so umaknili prometno signalizacijo, znake, talne označbe in prepustili urejanje udeležencem samim. Ljudje takrat vklopijo razum, spoštovanje in se enostavno dogovarjajo.

Prav tako dober je primer, kjer z zakonodajo predpisujemo stopnje onesnaženosti in seveda kazni za kršitelje. Takrat pridemo na poslovno logiko in računamo cost benefit analize, koliko se splača onesnaževati. Če tega ni, bi v sicer zreli družbi ohranjali nizke stopnje zaradi vrednot. Je pa res, da je zato potrebna osveščena družba. To pa očitno nismo.

Kitajci imajo pregovor, da če želiš, da ljudje spoštujejo zakone, napiši dva. Če želiš, da jih kršijo, zaobidejo, ne razumejo, napiši 200. Pri nas pa zakone sprejemamo takorekoč dnevno in niti ne uredimo podzakonske akte, da niti pravniki ne morejo več reševati zagat, ko do njih pride.

To je odraz pomanjkanja vrednot in pomanjkanja odgovornosti. Ko bomo ponovno vzpostavili sistem vrednot, bo bolje. Do takrat pa je to razkroj drućbe in ne odraz urejenosti.

Družinski zakonik, vove tehnologije, droni, samovozeči avtomobili ... Komaj čakamo, da reguliramo vsa ta področja.

Na področju interneta imamo eno izmed najboljših zakonodaj v Evropi ali morda na svetu. Uzakonili smo nevtralni internet. V EU regulativi so zakon poslabšali, ga pohabili in odkrito dovoljujejo bogatim operaterjem razlikovanje storitev v omrežjih. Saj tudi sicer imamo reguliran promet na avtocestah, kjer udeleženci moramo imeti vinjete. Ampak imamo vsaj možnost vzporedne ceste. Hja.

Ali pa Triglavski narodni park. Kjer bomo zaradi nesodelovanja in neživljenjskih predpisov ostali brez finančnih sredstev EU. In predpise sami predpisujemo.

V primeru zakonov sem vsekakor pristaš manj je več. Na področju dizajna tudi. Vsaj želim si živeti v takšni družbi. Ker pa smo različni in se ne znamo dogovarjati, pa rešujemo s predpisi.

Ponosen sem, da tudi na poslovnem področju sledim svojim vrednotam in ko v določeni sredini ne bom več mogel slediti svojim vrednotam, bom odšel v drugo sredino.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vse to se je dogajalo. Tudi Meni.

Pokvarjen želodec

Incest je igra za vso družino