Incest je igra za vso družino

Sem dobil domov prodajno pismo. Od Energetike Ljubljana. Za plin. Sem že mislil, da je račun. Ker od njih nisem dobil nikoli ničesar drugega.

Prodajna pisma pišem tudi jaz. Saj konec koncev delam v prodaji. In tudi ostali kolegi. A, po protokolu ni napisano najbolje. Dasiravno je podpisan direktor družbe. Govori o sebi. Mislim o Energetiki. Da so se "odzvali hitro in aktivno" na nove razmere. In potem še bla bla bla. V glavnem govorijo o sebi, kako so aktivni, hitri, proaktivni in da še naprej nameravajo nuditi zanesljive storitve in tudi dodatne storitve, zaradi katerih jim mi, uporabniki tako zaupamo. Bul šit!

Kako lahko v celem pismu govorijo o sebi. Kako da so čudoviti in profesionalni in kaj vse da so storili, da imam doma plin. Nič o meni. Mislim, kot o odjemalcu. Ničesar. Kot da obstajajo samo zaradi sebe. In to je verjetno res. Energetika Ljubljana obstaja zaradi njih samih. Kot država. Obstaja zaradi vlade. Državljani nismo nič.  Nekaj je tu hudo narobe.

Energetika ima težavo, ker bo težko konkurirala "green field" podjetju zaradi obstoječega aparata, ki ga je nabrala tekom let. Pravne službe, kadrovske služe, službe za komunikacijo s strankami... To seveda krijemo uporabniki. Novo podjetje nima tega balasta in je zato bolj vitka in zato lahko cenovno bolj agresivna. Ti dve organizaciji preprosto ne moreta tekmovati. In če že, potem mi povejte, zakaj kar naenkrat lahko Energetika nudi popuste, za katere je še leto dni nazaj trdila, da ni rezerv? Od kod kar naenkrat? Ker so se bolje pogajali z dobaviteljem? Ki je državni monopolist?! Kar naenkrat? Zakaj pa tega niso mogli narediti prej? Leto dni nazaj ali dve?

Izkoriščajo nas, uporabnike, ki smo navadne ovce. Pardon. Žalim ovce s tem. Nas, uporabnike, ki smo tiho. In pozabljamo kot zlate ribice. In tako je naravnano prodajno pismo. Bomo itak pozabili in bomo še naprej z njimi, ker se nam ne dan zamenjati ponudnika in ker ... Sami smo krivi! Jaz sem zamenjal ponudnika iz protesta. Ja, iz protesta. Pa da vidimo, kako bo Energetika še naprej financirala svoje skupne službe in ostale. V medijih, vsaj v tiskanih sem opazil, že oglašujejo, da obstoječi nudijo zanesljivo dobavo. Novi pa so pod vprašanjem. To je navadnja grožnja. Čisto navadna grožnja.

In kako je v politiki in gospodarstvu? Enako. Ukvarjamo se s tem, ali bo kandidirala sestrična od Bačovnikove za zamenjavo v parlamenu, čeprav ima tudi ona težave s srednješolskim spričevalom. Halo! Tudi ona ima s tem težave. Kdo pa še? Vsi tisti v preteklem letu, ki so prepisovali magistrske naloge, kupili spričevala? Očitno je to kupovanje normalno stanje!

In potem kdo je s kom v sorodu. Si ne moremo priznati, da ne moremo posnemati Evrope, Amerike, Skandinavije ali ne vem koga še, ker smo pač malce večja razširjena družina. Ste se kdaj vprašali, zakaj angleščina ne pozna tega izraza? Ker ga ni. Sploh! V dolini Šenflorjanski smo pač vsi v sorodu z vsemi. In ne moremo pričakovati, da bo ves državni aparat v ne-sorodu z drug drugim, ker je prevelik in je biološko to nemogoče. Tudi če se trudimo za to in si lažemo, to ne gre. Vsi izven državnega aparat smo v vsaj daljnjem sorodstvu, ostali pa so vesoljci, al kaj? Nak. To ne gre. Vsi imamo neke sorodnike tu in tam, oni pa ne smejo imeti nobenih!

Ni čudno, da je Janša dobil nagrado za inovacije v diplomaciji (http://www.siol.net/novice/slovenija/2012/09/jansa_prejel_nagrado_za_inovacije_v_diplomaciji.aspx).

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vse to se je dogajalo. Tudi Meni.

Pokvarjen želodec