Telekomunikacije (Ane Jud)

Joj, kako je bila ta branža meni všeč. Pravzaprav je še danes zelo privlačna. Bolj kot razmišljam, bolj ugotavljam, da je celo tako privlačna, da se za deleže celo ubija. Ja. Morda celo dobesedno.

No, meni je bila všeč kot 9 letniku, ki je občudoval strica, ker je bil bojda (še danes nisem sicer prepričan) inženir elektrotehnike. In to celo v Ljubljani, kajti sam nisem iz Ljubljane. In predstavljal sem si, da zna popravljati televizorje. Kako nobel! In tako sem že v drugem razredu osemletke vedel, da bom popravljal televizorje, ko bom velik. No, velik sem že in možnost popravljanja TV naprav sem že tudi imel, saj se v žlahti najde veliko takšnih, ki mislijo, da so me poslali na študij v Ljubljano seveda zaradi popravljanja televizorjev. Da pa ne bo pomote, sem celo uspešno popravil televizor ali dva na sicer svojsvten način. Ponavadi je bilo dovolj vzeti WD-40 iz atijeve garaže, malce posšpricati in poskusiti uspešnost "posega".

Kakorkoli. Kot 37 letni fant sem v telekomunikacijah že od srednje šole. Ja, ker nisem obiskoval gimnazije (takrat naravoslovne smeri usmerjenega izobraževanja) temveč sredno elektro šolo Maršala Tita Celje, smer elektrotehnika elektronika. Po zaključku pa na takratni FER smer telekomunikacije. V svoji poklicni karieri sem dosegel lepe,  zveneče nazive in se nasploh nimam kaj pritoževati. Je pa res, da nisem dober, da ne bom rekel, da nimam pojma o političnem delovanju in lobiranju na meni neetičen način. Mreženje je seveda del mojega posla, vendar ne na način, ki je postal v naši ljubi deželi vrednota. In se nekega dne zgodi v moji bljižni okolici (z)godijo tako čudne reči, da jaz, naivnež, začnem celo sumiti v etičnost zadev.

Zgodijo se spremembe v moji okolici, pri kolegih in ne nazadnje pri meni. Brez pravega razloga in celo pravno ne samo sporno temveč tudi nelegalno. Po več kot pol leta opazovanja dogajanja z druge pozicije (in ko sem prišel malce k sebi) zasledim članek Ane Jud. Hmm. Za to gospo sem sicer slišal, vendar nisem bral njenih knjig niti člankov. Po prebranem članku, kjer sem posredno vpleten, pa ugotovim, da ima ta ženščina takšne informacije, kot jih nimam niti sam. Glede na to, da sem bil zraven, mi je jako čudno. Po nadaljnjih parih mesecih ugotovim, da nisem edini, ki se je za trenutek vprašal od kod tovrstne (osebne) informacije. Tudi vpleteni je bil presenečen, dasiravno je bil neposredno vpleten.

Pa grem v knjižnico po Anine rokomavhe. Berem, berem in se čudim in čudim. Kakšno teslo sem jaz, da ne verjamem, da se vse to dogaja. Ok, da bo takoj jasno moje trenutno (zelo pomembno) stališče. To je, da gospa avtorica piše z gnevom, ki lahko odvrača pozornost bralca in da jaz pač zaradi tega ne morem verjeti prebranemu. Ampak glede na dejstvo, da je bil njen članek resničen in napisan na podoben način, me to kot zdravega moškega rajca. Rajca, da ne veš, kaj je res in kaj ni. Res me zanima, ali omenjeni "junaki" iz knjige res blebetajo takšne stvari, ki so omenjene v knjigi. Če je odgovor pritrdilen, potem sem na nek način pomirjen, saj sem profesionalec. Res! Sam pazim, kaj govorim in nimam predsodkov pri sogovornikih, ki imajo "odmevno" zgodovino. Tudi v to ne verjamem, da moški izblebetajo tovrstne reči med seksom (kot jih mnogo trdi), ker smo pač takrat občutljivi, senzibilni,... Ne verjamem, razen če je res tako dobra. Hmm. Ne glede na to, da sem poročen, bi pa to rad doživel. Pri ženi se mi to ne dogaja. Ampak,...

Zakaj se tovrstne mahinacije ne dogajajo npr. v kulturi? V znanosti? A, so telekomuniakcije res tako zanimive? Ok, vemo za Marjana Podobnika na čelu Telekoma, vemo za Golobiča, Liborja Vončino in še par, ki jih poznam. Ja, saj je res malo čudno, ampak vseeno! Halo?! Pa zakaj zdaj čakamo, da se nova garnitura spet postavi zaradi volitev?! Pa saj smo prtegnjeni! 2 mio nas je, delovno aktivnih celo manj in se gremo igrice, kot veliki. Pravi Slovencljni smo in to res zarukani podalpski hribovci, ker sprejemamo takšno igro. Zraven pa govorimo, kakšni svetovljani smo. Ja, glede svinjarij zagotovo. Pa v zgubljanju časa tudi. Sramota. Še posebej, ker sem sam zaposlen v takšnem podjetju.

Kaj pa me v bistvu tako iritira? Ana Jud? Telekomunikacije? Rokomavhi? Rajca me vse troje. Res pa je, da sem v telekomunikacijah že vpleten, z rokomavhi tudi, samo z Ano ne. Pa sem se celo malo pozanimal, kaj počne, kje je in če bi lahko šla na kavo. Če je "čarovnica" in mi bo pulila nohte ter izvlekla zanimive informacije. Neuspešno.

Če kdo ve, kje je, se priporočam za informacijo.

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vse to se je dogajalo. Tudi Meni.

Pokvarjen želodec

Incest je igra za vso družino